Около 100 000 мигранти в Турция се подготвят да преминат гръцката

...
Около 100 000 мигранти в Турция се подготвят да преминат гръцката
Коментари Харесай

Europa Insider: 100 000 бежанци от Конвой на светлината ще щурмуват в петък през Одрин

Около 100 000 мигранти в Турция се приготвят да преминат гръцката граница в петък, заяви Europa Insider. " Конвоят на светлината ", както е наречена групата, избрал Одрин за мястото на нахлуване на границата, защото това е градът покрай Гърция и България. След това ще се придвижат на север през Балканите и в последна сметка ще достигнат западноевропейски страни като Германия, Франция, Швеция, Холандия и Обединеното кралство.
Още по темата
Поради тази заплаха от мигрантското навлизане е увеличена защитата от гръцка страна.

Източникът показва, че групата е под името " Конвой на светлината ", в нея са предимно бежанци от Арабския свят, със седалище в Турция.

" Конвоят " афишира за първи път съответни проекти - интервенции за взлом на гръцката граница в петък, в случай че всичко върви по начертания им проект.

На 4 септември в " Телеграм " е основана групата " Конвой на светлината ". Тя цели да активизира сирийските бежанци, отседнали в Турция, да влязат в Европейския съюз. Плановете се кроят онлайн през обществената мрежа от няколко дни и се следяха от 70 000 души. Организаторите призоваваха хората да си носят спални чували, палатки, избавителни жилетки, вода, консерви и аптечки. Членовете на групата в този момент наброяват повече от 85 000 души, по данни на гръцки медии. 

По темата има отношение министерството на миграцията и убежището на Гърция. Министър Нотис Митакис споделя, че е уведомил за заплахата от мигранти Върховния комисариат на Организация на обединените нации за бежанците (ВКБООН), Агенцията за бежанци на Организация на обединените нации, както и Агенцията за ръководство на границите на Европейски Съюз и Европейския парламент.

В по-ранна обява в " Телеграм " бе разгласен апел за бежанци с опит в опазването на здравето, които да подкрепят похода на " Конвой на светлината ". В различен пост беше изработен пък обстоен лист на доставките, с които членовете да се включат за присъединяване.

Гръцкият вестник " Катимерини " се свърза с един от модераторите на групата в обществената мрежа, който документално отговори на негоден британски език, че е на 46 години и специалист по киберсигурност. Модераторът съобщи, че групата е основана откакто Турция почнала да депортира сирийците към домовете им, като в същото време възнамерява доброволна стратегия за репатриране. Турците, сподели той, ще оставят сирийците " при милостта на диктатора [Башар ал-] Асад " и неговите милиции. Той също отхвърли всяка връзка с Турция или с политическа партия. " Уверявам ви, че не сме трафиканти ", сподели той и добави, че те не се финансират от никого.

" Ще обявим по кое време ще бъде уместно да се тръгне ", съобщи наскоро пред Агенция Франс Прес проектите бежанецът, който поискал анонимност.

Някои от уредниците на бежанския ескорт към този момент живеят в Европейски Съюз, стана ясно от думите му.

Първоначално се очакваше керванът да бъде разграничен на групи до 50 души, всяка от тях със личен лидер.

" В Турция сме от 10 години...Защитени сме, само че западните страни би трябвало да споделят бремето ", написа админ в едно от посланията в канала в " Телеграм ".

Не за първи път се основават такива онлайн групи като " Конвой на светлината ". Те са съществували още през 2015-а - годината на най-големия приток на мигранти и бежанци в Европа. Тогава Турция беше прихванала доста мигранти покрай граничния град Одрин и тя им попречи да преминат огражденията. През 2020 година, когато Турция се опита да прекара десетки хиляди през гръцката граница, доста групи се появиха, заявявайки лъжата, че границите са отворени.

Официално в Турция живеят 3,7 млн. сирийски бежанци. Мнозина се притесняват да не бъдат върнати назад в родината след скорошната смяна на турската позиция по отношение на Дамаск.

Президентът Реджеп Ердоган по-рано съобщи, че се готви да върне в Сирия 1 млн. бежанци на доброволна база.

Гръцкият министър за отбрана на жителите Такис Теодорикакос обвини на 10 септември Турция в " брутално и аморално потребление " на мигрантите без документи, пише в. " Катимерини ".

В изявление за телевизия " Скай "  той заяви, че единствено през август 40 000 незаконни мигранти са се пробвали да преминат в Гърция през границата по река Марица (река Еврося назовават в Гърция), а от началото на годината броят им е достигнал 150 000.

" Нашето обръщение е никой да не минава незаконно през Еврос, няма да го позволим ", акцентира министърът и добави, че границата се охранява 24 часа в денонощието по съдбоносен метод от полицията и армията.

Няма подозрение, че потокът от хиляди мигранти се движи от турска страна, добави Такис Теодорикакос и предвижда, че това ще продължи " за да се изнудват Европа и Гърция ".

Атина още веднъж излезе с искане пред Европарламента - за солидарно систематизиране на мигрантите сред всички европейски страни, съобщи. Тя предлага отмерено систематизиране на бежанците сред всички европейски страни и смяна в статута на хората с леговище, съобщи в Брюксел министърът по миграцията Нотис Митаракис. Той уточни пред гръцките медии, че се постанова обща европейска политика за битка с трафика на хора.

Атина предлага също всеки емигрант, получил леговище, да има право най-малко 3 години да живее и работи в европейска страна по негов избор.

В същото време гръцките медии оповестиха, че на сухопътната граница от турска страна се събират стотици мигранти, които всеки миг са в подготвеност да преминат в Гърция и по-късно в другите европейски страни. В отговор на тази информация Гърция ускори защитата на границата с термокамери и дронове.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР